Videocontent maken in de tijd van de coronacrisis. Waarom en hoe?

april 2, 2020 |
Gepubliceerd door:Birgit

Van de introductie van de eerste officiële tv-reclame in de jaren 60, naar het YouTube, Instagram, Facebook en Snapchat van de 21ste eeuw.  Videocontent is mateloos populair en dat gaat alleen maar meer worden. Dat is ook niet gek. Het is een veelzijdig en aanlokkelijk medium dat ons vaak een kijkje achter de schermen biedt. Het brengt een gevoel teweeg van intiemer, persoonlijk contact, in vergelijking met een droog stukje tekst, of een statische foto. Dit kan verklaren waarom er wereldwijd meer dan 1 miljard uur aan video’s op YouTube wordt gekeken per dag!

De harde cijfers
Volgens HubSpot Research wil meer dan 50 procent van de consumenten video’s zien van merken en bedrijven. Naar verwachting zal in 2020 82 procent van al het internetverkeer video’s zijn. In het bijzonder het delen van video’s op social media. Hier worden bewegende beelden 1200 procent vaker gedeeld dan een bericht dat bestaat uit alleen een afbeelding en tekst. 
Uit onderzoek blijkt ook dat livestreamen en stories belangrijker worden. Deze ongefilterde manier van communiceren brengt de kijker dichterbij en creëert een sensatie van face-to-face interactie. Mensen herinneren informatie ook beter als het in een video staat. Maar liefst 95 procent van een bericht in een video wordt onthouden, tegenover 10 procent in tekst. Er is steeds meer vraag gekomen naar authentieke en ongefilterde content. Mensen willen liever video’s van lagere kwaliteit, omdat het een echt en authentiek beeld schetst.


Geen ‘’ge-ja-maar’’ meer!
het is wel duidelijk dat video marketing een ontzettend belangrijk instrument is voor elk merk. Het is één van de populairste manieren om content te bekijken en te delen en makkelijker te onthouden. Video is niet alleen vermakelijk, maar het geeft je ook de kans om je publiek persoonlijker te benaderen en ze het gevoel te geven dat ze onderdeel zijn van jouw wereld. Het wekt een gevoel van vertrouwen op en het vergroot je bekendheid. Dus geen ge-ja-maar meer! Haal die camera uit de kast, of je mobiel uit je zak en begin!

5 tips om videocontent te maken in de tijd van de Coronacrisis.

 1. Probeer de beleving van je product of dienst in beeld te vangen.
  Vraag jezelf af wat de beleving is die mensen ervaren als ze jouw product of dienst gebruiken. Bied je ze een heerlijk fris drankje? Probeer dan dat zomerse gevoel over te brengen. Breng je mensen in beweging? Work-out video’s zijn er nooit genoeg! Geef je anderen advies? Beantwoord dan vragen in een livestream of een-op-een gesprek. 
 2. Vind iemand in je organisatie die makkelijk voor de camera staat en zich niet ongemakkelijk voelt zichzelf te filmen.
  Niet iedereen heeft behoefte om zichzelf te filmen of verspreid te worden via het internet. Terwijl anderen juist hiervoor in de wieg gelegd zijn. Op dit moment moeten mensen thuis zichzelf filmen, dus het is belangrijk iemand te vinden die voor de camera natuurlijk overkomt.
 3. Lever je collega de juiste spullen om een degelijke video te maken.
  Misschien heeft je medewerker zelf al allerlei goede spullen in huis, maar ze zouden in ieder geval een goede telefoon of camera moeten hebben en bij voorkeur ook een tripod of een stabilizer en eventueel een goede lamp voor de juiste belichting.   
 4. Maak een script dat makkelijk te volgen is.
  Het feit dat je collega’s makkelijk voor de camera staan betekent niet altijd dat ze ook goed zijn in het bedenken en vertellen van de juiste boodschap voor jouw merk. En klein scriptje met wat kernwoorden, de kernboodschap of bijvoorbeeld een vraag die ze kunnen beantwoorden, kan al genoeg zijn voor je collega om voor jullie merk te kunnen shinen! Als je dezelfde collega vraagt meer content op te nemen dan 1 korte video is het ook belangrijk om een script aan te leveren zodat ze niet ontmoedigd worden doordat ze geen inspiratie hebben voor een nieuwe vlog. 
 5. Maak je edit niet te gepolijst.
  Zoals je al hebt kunnen lezen hebben mensen de voorkeur voor video’s van lagere kwaliteit om dat dit authentieker overkomt en mensen zich er meer betrokken bij kunnen voelen. Juist op dit moment wil je dat je doelgroep zich verbonden voelt met je merk, dus zijn de wat ruwere beelden enorm doeltreffend. 

Check deze drie video’s die duidelijk met de telefoon gefilmd zijn met een telefoon, maar die absoluut hun boodschap duidelijk maken:
1. Kruidvat blijft Kruidvat
Kruidvat vroeg medewerkers een boodschap op te nemen met hun telefoon en maakte hiermee een video die nu gebruikt wordt in hun nationale reclamecampagne.
2. Stabilo tekencursussen
Stabilo gaat regelmatig live om workshops te geven waardoor mensen hun tekenskills kunnen verbeteren.
Deze content maken zij niet specifiek in het teken van het Coronavirus, maar het laat wel zien hoe je op een hele eenvoudige manier de beleving van je product kan tonen.

En dan eentje waar wij zelf aan gewerkt hebben..
3. Work-out video’s voor 3X3 Unites
Elke woensdag en vrijdag brengt 3X3 Unites jongeren door heel het land in beweging op de vele basketbalveldjes die ons land rijk is. Dat kan op dit moment niet meer. Nu bieden ze trainingsvideo’s op deze dagen om te zorgen dat jongeren

Heb jij nu ook zo’n AHA-momentje na het lezen van deze case?

Je mag mij altijd mailen op birgit@acecreations.nl of stuur ons een berichtje

Ook interessant

Toon alles